Despre materiale pe intelesul tuturor. Natural sau sintetic ? 😉 noutati

Despre materiale pe intelesul tuturor. Natural sau sintetic ? 😉

0 Comments

Hainele din zilele noastre sunt confectionate dintr-o gama larga de materiale textile diferite.

Imagineaza-ti ca te plimbi prin magazinele tale preferate, unde culoarele de imbracaminte sunt pline cu zeci de rochii, bluze, fuste, pantaloni, salopete, compleuri de zi sau de seara, de casa sau de iesit in oras, de zi sau de seara.  Poti observa cu usurinta cat de diferit se simt unele fata de celelalte. Asta datorita materialelor textile, tesaturilor, diferite din care sunt confectionate.

Un material textil este un produs ce a fost tesut, tricotat, folosind fire si fibre, naturales au sintetice, in totalitate sau in diferite proportii.

Tesaturile provin dintr-o serie de surse, care pot fi vegetale, animale si minerale precum si materiale sintetice, artificiale.

Important este sa reusim sa intelegem diferentele dintre ele.

Haideti sa aruncam o privire atenta asupra diferitelor tipuri de tesaturi pe care le purtam in fiecare zi si vom face referinta in special la materialele pe care le folosim noi.

 Bumbacul este obtinut din planta de bumbac, mai exact din coconul care protejeaza semintele plantei .Bumbacul este o tesatura pentru toate anotimpurile, in functie de grosimea pe care o are. Este o tesatura care ofera respirabilitate si care, in general, nu provoaca reactii alergice persoanelor sensibile la alte materiale textile precum lana sau cele sintetice. Principala problema cu bumbacul este ca este greu de calcat si se usuca mai greu 

 Inul este o tesatura durabila, fara alergeni, folosita in imbracaminte. Este confectionat din planta de in. Este tesatura perfecta pentru vara, inul este foarte racoros si absoarbe bine umezeala.Este usor si confortabil, culoarea sa naturala suporta bine colorantii si nu se decoloreaza, se sifoneaza usor dar se calca la fel de usor cu un fier incins.

 Vascoza este la granita dintre fibrele naturale si cele artificiale – are la baza celuloza regenerata, obtinuta din lemn care mai apoi este tratata chimic pentru a fi dizolvata si re-solidificata in fibre. O alta variatiune a vascozei este acetatul, care de asemenea este folosit pentru tesaturi. Este moale, durabila, usor de vopsit si are la baza un material 100% natural. Totusi, se sifoneaza usor (daca nu este tratata chimic), este sensibila la caldura si la spalare si se poata “lasa” in timp.

 

  Poliesterul este fibra cea mai des folosita in zilele noastre pentru productia tesaturilor sintetice, foarte utilizate in ziua de astazi, avand aplicatii din cele mai variate, de la haine (de exemplu, geci) pana la home deco sau ate de cusut. Este foarte durabil, rezistent la sifonare si la pete, nu intra la apa si ofera o buna izolare termica. Poate fi vopsit doar cu vopsele speciale. Principala problema este ca nu este biodegradabil. De asemenea, nu permite circulatia aerului ceea ce ii reduce gradul de confort.

 

  Elastanul denumit si Lycra, elastanul are capacitatea fantastica de a fi foarte elastic, fiind mai rezistent decat cauciucul natural. Iar in Statele Unite, se numeste Spandex, care este o anagrama pentru “expands”. Este usor, nu se deformeaza in timp, este moale si rezistent. Totusi, nu absoarbe deloc umezeala, daca este de culoare alba se poate ingalbeni in timp si este sensibil la caldura mare (asadar atentie la calcat).

 

Catifeaua este un anumit tip de țesătură, în care firele tăiate sunt distribuite într-un mod egal într-o grămadă densă, dând astfel un aspect foarte moale și neted. Catifeaua este realizată în mod tradițional din mătase, iar bumbacul este folosit doar ocazional. Mai nou se foloseste mult polyester la productia catifelei.

 

Amestecuri des utilizate si des intalnite:

Poliester si bumbac: Creste rezistenta bumbacului la sifonare, asadar tesaturile din acest amestec sunt mai usor de calcat sau nu necesita calcare deloc, pastrand in acelasi timp confortul oferit de bumbac.

 

In si matase: Matasea reduce tendinta inului de a se sifona. De asemenea, fiind mai moale, orice tesatura care contine si matase se va “aseza” mai frumos.

 

In si bambus: Tesaturile cu continut din fibre de bambus vor preveni aparitia microbilor ce provoaca mirosuri neplacute, datorita proprietatilor sale antibacterienesi combinate cu inul care este foarte racoros si absoarbe bine umezeala, este materialul ideal pentru zilele toride de vara.

 

Bumbac si elastan: Elastanul este durabil si elastic. Bumbacul permite circulatia aerului. Impreuna, sunt o combinatie foarte reusita

 

Vascoza si elastan : elastanul este durabil si elastic si in combinatie cu vascoza este moale si placuta rezulta o tesatura cu o greutate si o cadere specifica.

Bumbac, vascoza si poliester: Bumbacul permite circulatia aerului, poliesterul este rezistent, iar vascoza da “stralucire”. O combinatie intre cele trei rezulta intr-o tesatura durabila, foarte moale si care nu se sifoneaza aproape deloc.

 

Cea mai simpla metoda de a deduce tipul materialelor este “testul arderii”. Pe scurt, se taie o bucata mica din material (3-4 cm), se pune intr-un recipient rezistent la caldura si se da foc (cu grija!). Prima observatie este cenusa care ramane: daca este moale si sfarmicioasa, materialul este natural. Daca cenusa este obtinuta prin topire si se strange, atunci este sintentic sau combinat cu sintetic.

Material natural: in flacara directa pur si simplu arde , face un fum gri cenusiu, cenusa este pufoasa si se intinde pe degete ca un praf iar mirosul este de hartie sau par ars.

Materialul sintetic : se topeste in timp ce arde, face un fum negru cenusiu inchis, cenusa estelipicioasa de cele mai multe ori si mirosul este chimic, intepator, otetit.

 

 



Leave a Comment

Please note, comments must be approved before they are published